Hlavní obsah

České stavebnictví v září nabralo strmý spád

– Praha • Aktualizováno

Tuzemská stavební výroba v září ve stálých cenách meziročně zrychlila pokles na 7,3 procenta ze srpnových 2,1 procenta. Počet zahájených bytů se propadl o 36,7 procenta na 2436 bytů. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Produkce v pozemním stavitelství klesla v září o 1,7 procenta, výroba inženýrského stavitelství se snížila o 17,2 procenta.

"Špatná situace pokračuje, naplno se už projevuje útlum výstavby dopravní infrastruktury," řekl tajemník Svazu podnikatelů ve stavebnictví Michael Smola. "Pokles stavebnictví odráží předchozí útlum ekonomiky a následné úspory firem, státu i domácností. Investiční aktivita firem ještě stále zůstává u ledu a vedle toho začíná být méně aktivní i stát," komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Počet zahájených bytů v rodinných domech v září meziročně klesl o 16,4 procenta, v bytových domech o 64,4 procenta. V září stavaři dokončili 3363 bytů, což bylo meziročně o 8,9 procenta méně. Pokračující propad bytové výstavby podle Dufka dokresluje slabý zájem o nové byty způsobený také stávající úrovní cen.

Počet vydaných stavebních povolení se v září meziročně snížil o 12 procent, stavební úřady jich vydaly 9054. "Jak naznačují stavební povolení, změna k lepšímu je stále v nedohlednu. Stavebnictví proto i nadále zůstane v červených číslech a naděje na obrat v roce 2011 je prozatím jen velmi malá," uvedl Dufek.

Výraznější růst nelze čekat ani v příštím roce

„Zářijové výsledky stavebnictví potvrzují pokračující trend poklesu stavební výroby i to, že s výraznějším růstem nelze počítat ani v roce 2011," potvrdila Blanka Dvořáková ze společnosti KPMG. Celková hodnota nových zakázek v prvních třech kvartálech roku 2010 podle ní sice meziročně vzrostla o 22,5 procenta, tento růst je však dán nízkou srovnávací základnou, kterou byla první tři čtvrtletí roku 2009.

"Nezbývá než doufat, že soukromí investoři začnou brzo věřit v růst a rozšiřovat své investice a že se podaří co nejdříve vyřešit nedostatek financí pro veřejné zakázky, které ještě v loňském roce byly tahounem celého stavebnictví,“ doplnila Dvořáková.

Reklama

Výběr článků

Načítám