Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu klesl na 12,4 miliardy

– Praha • Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu v září tvořil 12,4 miliardy korun, což je o meziročně o 4,5 miliardy méně. Podle analytiků je však číslo lepší, než naznačovaly odhady.

Článek

"Zahraniční obchod dopadl ještě lépe, když vykázal v září přebytek přes 12 miliard korun, zatímco se čekalo pouze 8,7 miliardy korun. Důvodem je zmírnění růstu dovozu," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

Dovoz rostl o 21,8 procenta, vývoz o 17,7 procenta. Dovoz roste rychleji už sedmý měsíc v řadě. Na čísla přebytku má negativní vliv především vyšší dovoz dopravních prostředků, který snížil přebytek v této oblasti na 4,9 miliardy. Na nižším přebytku se podepsal i vyšší deficit v obchodu s palivy, především ropou.

"Výsledek zahraničního obchodu za září skončil nad tržním odhadem a mírně i nad tím naším. Zhruba v souladu s naším očekáváním rostly vývozy a dovozy, když meziroční růst dovozů byl opět vyšší (21,8 % versus 17,7 %). V meziročním srovnání se tak zahraniční obchod opět zhoršil," uvedl analytik Komerční banky Jíří Škop.

Přebytek obchodní bilance od ledna do září je celkem 98,8 miliardy korun, což je o 17 miliard méně než v porovnání se stejným obdobím loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám