Hlavní obsah

Před Sněmovnou protestují investoři do solárních elektráren

Aktualizováno

Stovka investorů do solárních elektráren se v pátek sešla před budovou Poslanecké sněmovny v Praze. Nesouhlasí se schválením 26procentní daně na solární elektrárny. Snažili se přesvědčit poslance, kteří do budovy přicházeli, aby pro zákon nehlasovali.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Investoři do fotovoltaiky protestují před Sněmovnou.

Článek

"Už nevím, jak apelovat, aby 26procentní daň nebyla schválena," řekl prezident České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka. "Pro malé investory bude daň naprosto zničující, doufáme, že ji neschválí," doplnil.

Zákon by se sice měl začít projednávat během pátku, zřejmě se ale odsune až na příští úterý, kdy schůze pokračuje.

Asociace varuje, že pokud stát uvalí na solární elektřinu daň 26 procent, poškodí to zhruba 1450 firem. Ohrozí to podle něj také víc než 5000 pracovních míst, která v tomto sektoru vznikla.

Kromě daně je pro omezení podnikání v této oblasti navrženo ještě zavedení darovací daně z emisních povolenek sazbou 32 procent nebo zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu nových panelů.

V ČR panely vyrostly především v tomto roce. Kvůli dotacím pro jejich výrobce od ledna výrazně vzroste cena elektřiny, není jasné o kolik, odhady se pohybují kolem 10 procent.

Třináct procent za deset let

Počet solárních elektráren prudce narostl především kvůli výhodným dotacím od státu. Ten už je zastavil a dal se slyšet, že rozvoji solární energie nebrání, vadí mu ale velká pole, na nichž panely vyrůstají. Naopak panely, které si na střechách instalují domácnosti či firmy pro svou potřebu, nevadí. Není ani vyřešena likvidace použitých panelů.

Stát musí podle závazku EU do roku 2020 pokrýt z obnovitelných zdrojů 13 procent své spotřeby elektřiny.

Způsob rozvoje ale mnohdy kritizují i ekologové. Solární elektrárny zabírají úrodnou půdu a mnohdy podle nich hyzdí krajinu.

Meteorologické podmínky v Česku jsou navíc nevyzpytatelné. Pokud svítí slunce či fouká vítr, energie se vyrábí hodně, pokud je zataženo či bezvětří, energie do soustavy neproudí. To přenosovou soustavu zatěžuje.

V lednu minulého roku bylo v Česku 1475 solárních elektráren, které do sítě dodávaly 65,7 megawattů. Za rok jejich počet stoupl na 10 145 a výkon je 693,6 megawattů. Další se ale ještě na poslední chvíli dokončují. Do konce roku by podle Němečkova odhadu mělo být připojeno 1400 až 1600 megawattů.

Reklama

Výběr článků

Načítám