Hlavní obsah

Obchodní dům Kotva se v novém hávu předvedl zákazníkům

Novinky, pit
Praha

Ve čtvrtek odpoledne přivítal první zákazníky nově zrekonstruovaný obchodní dům Kotva v Praze na náměstí Republiky. Legenda mezi obchodními domy otevřená v roce 1975 byla tehdy nejmodernějším zařízením svého druhu v republice.

Článek

Zrekonstruované prostory jsou bezbariérové a součástí budovy jsou i hlídané parkoviště, dětský koutek či nekuřácká kavárna. V nejbližší době by mělo projít rekonstrukcí také prostranství, které se přemění na klidovou zónu.

Podle architekta Václava Aulického patří Kotva v každém případě mezi špičky architektury. Normalizační svaz architektů ji navíc označil za typický příklad nesocialistické architektury, jak připomněl Aulický.  

Otevření Palladia Kotvě prospělo

Obchodní dům se v průběhu desetiletí stal oblíbeným cílem návštěvníků Prahy a v dobách své největší slávy ho denně navštívilo přes 70 000 lidí. Od poloviny 90. let však Kotvě postupně přebírala zákazníky nově budovaná nákupní centra na okrajích Prahy. Otevření Palladia přímo na náměstí Republiky nicméně podle generálního ředitele Kotvy Jaroslava Petrů jeho obchodnímu domu spíše prospělo, neboť na místo přilákalo více návštěvníků.

Kotva procházela od roku 2008 rekonstrukcí za provozu. "Cílem rekonstrukce je modernizace celého projektu, ale současně dáváme důraz i na architekturu budovy. Snažíme se o koncept otevřených ploch, který je typický pro obchodní domy, ale nikoli pro obchodní centra," vysvětlil Petrů.

Obchodní dům Kotva postavila v roce 1975 na základě architektonického návrhu manželů Machoninových švédská společnost Siab. Konstrukci budovy tvoří železobetonový skelet členěný do šestibodových jednotek. Každá z nich má svůj unikátní koncept a společně vytvářejí jeden dynamický prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám