Hlavní obsah

Cigarety mají podražit o dvě koruny

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krabička cigaret má v roce 2012 zdražit v Česku v průměru o další dvě koruny. Vyplývá to z vládního návrhu novely zákona o spotřebních daních, kterou včera Sněmovna propustila do druhého čtení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pokud poslanci návrh schválí, podpoří ho i Senát a podepíše prezident Václav Klaus, zvedne se od 1. ledna 2012 minimální spotřební daň na jednu cigaretu o devět haléřů na 2,10 koruny.

Od ještě vyššího zdanění tabákových výrobků si vláda slibuje, že to státnímu rozpočtu v roce 2012 vynese navíc 2,4 miliardy korun. Kromě cigaret totiž zdraží i doutníky a řezaný tabák. U doutníků stoupne sazba daně o deset haléřů za kus na 1,25 Kč, a u kilogramu tabáku ke kouření o 60 korun na 1400 Kč.

Nutnost vyhovět směrnici EU

Jak v rozpravě uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), důvodem tohoto zvýšení spotřební daně je nutnost aplikovat do české legislativy směrnici Evropské unie, podle níž musí nejpozději v roce 2014 vzrůst minimální daň u cigaret ve všech členských zemích z nynějších 64 na 90 eur na 1000 kusů.

Kdyby ovšem v ČR ke zvýšení na 90 eur došlo již v příštím roce, zdražilo by to cigarety rovnou o osm korun, což je podle Kalouska neúnosné.

„Vzhledem k tomu, že ekonomika ani u tak škodlivého businessu, jako je tabákový průmysl, nemá ráda tvrdé nárazy, navrhujeme zvýšit daň až v roce 2012 a ve druhé etapě pak v roce 2014,“ vysvětlil Kalousek.

V rámci tzv. Janotova balíčku vzrostla v ČR už od letošního 1. února spotřební daň na 2,01 Kč na jednu cigaretu, tedy v přepočtu na 80 eur za 1000 cigaret. Cigarety tak zdražily v průměru o tři koruny. Například krabička spart dnes stojí 74 korun, petry jsou za 69 a marlborky za 82 korun.

„Vláda si dobře uvědomuje, že další prudké jednorázové zdražení po tom letošním by ve skutečnosti daňové příjmy státu snížilo, protože by v naší republice prudce stoupl prodej pašovaných a nelegálně vyráběných cigaret,“ řekl Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám