Hlavní obsah

Z pohledu změny úrokových sazeb je letošní rok zatím nejklidnější

Novinky, pit
Praha

Ve čtvrtek bude na pořadu dne letošní předposlední měnověpolitické zasedání České národní banky (ČNB). Centrální bankéři budou opět rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Podle analytiků oslovených Novinkami je pravděpodobné, že ke změně sazeb nedojde. Bankovní rada je tak zatím letos, co se týče změny sazeb, nejméně aktivní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s guvernérem ČNB Miroslavem Singerem

Článek

„Je velmi nepravděpodobné, že by došlo ke změně sazeb. Na posledním zasedání v září se objevil pouze jeden hlas pro zvýšení sazeb od Evy Zamrazilové,“ uvedl analytik Jiří Šimek ze skupiny Citfin.

Letos se tak sazba měnila doposud pouze jednou, konkrétně šlo o květnové snížení na 0,75 %. „Je velmi pravděpodobné, že do konce roku už žádná další změna repo sazby nepřijde, a půjde tak o nejklidnější rok v historii používání tohoto nástroje,“ domnívá se Šimek. V posledních třech letech došlo vždy ke čtyřem změnám za rok.

Základní úroková sazba pravděpodobně zůstane podle Šimka na současném historickém minimu 0,75 % minimálně do konce roku. „Poptávkové inflační tlaky se zatím v ekonomice objevovat nebudou díky přetrvávající slabé poptávce, svým dílem přispějí i vládní škrty,“ připomněl Šimek s tím, že k růstu cen v dalších měsících přispějí spíše vnější faktory, jako je růst cen elektřiny, komodit a pokračující deregulace nájemného.

Změna sazby až v příštím roce

Rovněž analytik Miroslav Frayer z Komerční banky se domnívá, že klíčová úroková sazba ČNB zůstane na úrovni 0,75 % během zbytku letošního roku. „První zvýšení o 25 bazických bodů (bazický bod ve finančnictví označuje jednu setinu procenta, pozn. red.) se dá očekávat ve druhém čtvrtletí roku 2011, do konce příštího roku by pak mělo přijít ještě jedno o dalších 25 bazických bodů,“ říká Frayer s tím, že klíčová sazba ČNB by se tak na konci roku 2011 měla nacházet na 1,25 %.

Podle Frayera budou centrální bankéři při zvyšování sazeb opatrní vzhledem k riziku opětovné recese v eurozóně či nejistému globálnímu výhledu. „V brzkém zvyšování sazeb by jim měla bránit i příliš silná koruna,“ zakončuje Frayer.

Zachování stávající úrokové sazby potvrdil i analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank. „My se zvýšením sazeb ČNB počítáme až zhruba ve druhé polovině příštího roku,“ uvedl. Velmi zajímavá však může být podle něj nová prognóza ČNB. „Sám guvernér předeslal možnost zvýšení odhadu růstu HDP na příští rok. Růst by ale v příštím roce měl být tlumen fiskální restrikcí, takže pohled ČNB bude jistě zajímavý,“ doplnil Brožka.

Reklama

Výběr článků

Načítám