Hlavní obsah

Tlak na vládu k zastavení privatizace Severočeských dolů sílí

– PRAHA

Sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) na svém středečním jednání vyzval vládu, aby zastavila privatizaci Severočeských dolů. Novinářům to řekl předseda konfederace Milan Štěch. Vrcholný orgán největší odborové centrály tak podpořil členský Odborový svaz energetiků, který považuje privatizaci za problematickou a neprůhlednou.

Článek

Takto připravený prodej dolů podle odborářů nezajistí rozvoj regionu a stabilní zaměstnanost. Vadí jim i vyřazení společnosti ČEZ ze soutěže. "Je v tom spatřován určitý úmysl vyndat toho, kdo je nejsilnější a kdo by mohl být garantem největší prosperity a zaměstnanosti," uvedl Štěch.

Dodal, že pokud vláda privatizaci nezastaví, jsou případné další akce v rukou Odborového svazu energetiků. "Pokud vláda bude pokračovat (v privatizaci) a nezprůhlední ty záležitosti, může dojít k eskalaci sociálního napětí," podotkl Štěch s tím, že odbory energetiků mají v rukou sítě a je jejich právem toho využít, pokud to podle jejich názoru bude oprávněné.

Výhrady odborářů se týkají pouze severočeských dolů, na Sokolovsku je podle nich vše v pořádku. Tamní privatizace je konzultována i s odbory, což se v případě severních Čech neděje, konstatoval Štěch. Podle usnesení odborů z roku 1997, které prý sociální demokracie vždy respektovala, totiž mají být odbory přizvány k jednání ve všech případech, kdy se budou privatizovat firmy s více než 500 zaměstnanci.

Na půdě Sněmovny

Privatizaci hnědouhelných dolů kritizovaly odbory už na konci listopadu. S kritikou dříve přišla i Evropská unie. Té se nelíbí, že vláda vyloučila ze soutěže firmy, které podnikají v energetice v sousedních zemích. Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana bylo snahou státu omezit takovou konkurenci, kde by bylo riziko, že doly budou uzavřeny. "Nedopustili jsme se žádného sporu s pravidly EU nebo s mezinárodními pravidly," řekl dříve Urban.

Privatizací se 5. prosince zabývala i Sněmovna. Ta ale neschválila opoziční návrh, aby Sněmovna požádala vládu o zrušení výběrového řízení na prodej společností Severočeské doly a Sokolovská uhelná.

Závazné nabídky na koupi státních většinových podílů v Severočeských dolech podali tři uchazeči, a to společnosti Appian Group, Oakfield ze skupiny Penta a Škrobárna Brno ze skupiny J Nabídku na podíl v Sokolovské uhelné podal pouze jediný zájemce - management podniku prostřednictvím firmy Sokolovská těžební.

Vítězové tendru by měli být známi do konce roku. Očekává se, že prodej podílů by státu mohl vynést čtyři až šest miliard Kč. Severočeské doly produkují více než 40 procent tuzemského hnědého uhlí, Mostecká uhelná společnost ze skupiny Appian Group téměř 40 procent a Sokolovská uhelná asi pětinu produkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám