Hlavní obsah

Ocelárna Evrazu v Ostravě se naplno rozjede od prosince

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravská hutní firma Evraz Vítkovice Steel (EVS) opět rozjede výrobu ve své ocelárně. Znovu bude odebírat surové železo od společnosti ArcelorMittal Ostrava. Hutní firmy se totiž dohodly na způsobu stanovení ceny a obnovení dodávek železa.

Článek

Společnost Evraz Vítkovice Steel výrobu na ocelárně, jednom ze čtyř svých provozů, dočasně zastavila od července právě kvůli tomu, že se nedařilo dohodnout cenu surového železa. Smlouvu představitelé obou firem podepsali v pátek. „Nyní podnikáme veškeré kroky, abychom výrobu ocelárny obnovili kolem 20. listopadu. Od prosince plánujeme rozjet ocelárnu na plnou kapacitu,“ řekl v pondělí novinářům generální ředitel EVS Zbyněk Kvapík. Největší tuzemská hutní firma ArcelorMittal Ostrava, jak řekl její generální ředitel Augustine Kochuparampil, je připravena surové železo dodávat, jakmile bude společnost EVS k odběru připravena.

Zaměstnanci ocelárny by se podle Kvapíka na svá pracoviště měli vrátit už tento týden. Zhruba třetina z 320 pracovníků ocelárny byla kvůli odstavení provozu doma s 80procentní náhradou mzdy, další třetina dělala v ocelárně údržbu a podobně a zbývající část pracovala na jiných provozech EVS. Nyní se všichni zaměstnanci ocelárny budou podílet na jejím uvádění do provozu.

Firmy se dohodly na dodávkách železa do konce příštího roku. Podle smlouvy letos Evraz Vítkovice Steel od ArcelorMittal Ostrava odebere 65 tisíc tun a příští rok 550 až 600 tisíc tun surového železa. Podle Kvapíka to odpovídá množství, které Evraz Vítkovice Steel od ArcelorMittal Ostrava odebíral i v minulých letech. „Tvoří to přibližně třetinu celkové naší produkce železa,“ sdělil Kochuparampil.

Dohoda je kompromisem

Mechanismus stanovení ceny byl podle Kochuparampila dohodnut na základě vstupních nákladů obou firem a bere v úvahu vývoj cen vstupů na mezinárodních trzích.

Dohoda je podle představitelů obou hutních firem kompromisem. „Myslím, že obě strany mohou být spokojené. Smlouva je dobrou zprávou pro obě společnosti, jejich zaměstnance i pro region,“ řekl Kochuparampil.

„Jsem rád, že došlo ke konsensu, byť je to jen do konce příštího roku. Je dostatek prostoru, aby se to mohlo dále řešit,“ řekl Právu předseda odborů v Evraz Vítkovice Steel Rostislav Fromelius. „Lidé to vnímají velmi pozitivně. Mohu potvrdit, že postupně se budou na ocelárnu vracet jak zaměstnanci, kteří byli doma s náhradou mzdy, tak ti z nákladových středisek, kde měli náhradní práci,“ doplnil odborový předák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám