Hlavní obsah

V Rusku je víc léčitelů než lékařů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku existuje více léčitelů než odborných lékařů. Uvedla to agentura RIA Novosti s odkazem na předního ruského psychologa Andreje Jureviče z Ruské akademie věd.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jurevič připomněl, že podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) je v Rusku přibližně 800 000 „kouzelníků a čarodějů“, zatímco počet odborných lékařů dosahuje jen asi 640 000.

Ruské noviny jsou plné reklam na všemožné lidi s nadpřirozenými schopnostmi, podobně je na tom i internet. Obrovské množství webových stránek nabízí uspokojit všechny myslitelné lidské touhy. Samozřejmě za peníze.

Průzkum provedený v srpnu letošního roku zjistil, že celkem jedna pětina Rusů těchto služeb někdy využila. Přestože se úřady snaží zakročit proti „okultní reklamě“, dá se předpokládat, že celé odvětví by se po případných restrikcích pouze přesunulo do „podzemí“.

Pod pojmem „tradiční medicína“ se ukrývá široká škála léčitelů, senzibilů, mágů, kouzelníků či věštkyň, vládnoucích zázračnými schopnostmi. Boom víry v paranormální a okultní jevy vypukl v Rusku koncem 80. let minulého století. K uznávaným „zázračným mužům“ patřil ukrajinský senzibil Anatolij Kašpirovskij, který léčil přes televizní obrazovku a prosadil se i v Česku, nebo moskevský novinář Alan Čumak, jenž svou energií „nabíjel“ vodu, krémy a potraviny.

Anketa

Využili jste někdy služeb léčitelů?
Ano
41,6 %
Ne
58,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1628 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám