Hlavní obsah

Kaprů na Vánoce bude dost, cena by se zvedat neměla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tradiční vánoční ryby – kapra – bude o letošních Vánocích dostatečné množství a cena by se měla pohybovat na stejné úrovni jako v loňském roce. Vyplývá to z vyjádření jednotlivých rybářství.

Článek

V důsledku nepříznivého počasí jsou ryby většinou menší než před rokem, ale produkci to výrazněji neovlivnilo. Právě Vánoce jsou pro tuzemské rybáře vrcholem sezony.

Zájem o sladkovodní ryby mezi Čechy však v poslední době stoupá i během roku. Naprostá většina firem ceny ryb meziročně nezměnila, a pokud si nezvýší marže obchodníci na předvánočním trhu, neměli by vánoční kapři stát více než loni. Oslovení rybáři se většinou shodli na tom, že cena živého vánočního kapra na pultech obchodů by se mohla pohybovat mezi 90 a 100 korunami za kilogram.

„Rozhodně si myslím, že letošní výlovy by neměly z dlouhodobého pohledu nijak významněji vybočit, ale je zřejmé, že nepůjde o špičkové výsledky,“ uvedl ředitel Rybářského sdružení České republiky Václav Šilhavý s tím, že tuzemská tržní produkce ryb loni mírně klesla na 20 100 tun z předloňských 20 400 tun. Téměř 90 procent chovaných ryb tvořil kapr.

Češi jedí málo ryb

Přestože roční spotřeba sladkovodních ryb získaných produkčním chovem i lovem na udici v Česku vloni mírně vzrostla na 1,37 kilogramu na osobu z předchozích 1,32 kilogramu, Češi v celkové konzumaci sladkovodních i mořských ryb stále výrazně zaostávají za světem.

Ve srovnání s průměrem Evropské unie, který je 11 kilogramů, spořádají zhruba poloviční množství, na celosvětový průměr 16 kilogramů ztrácejí ještě výrazněji. Podle odborníků na lidskou výživu je přitom optimum spotřeby ryb kolem 17 kilogramů na osobu a rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám