Hlavní obsah

Rady, jak v zimě jezdit ekonomicky

Novinky, pit
Praha

Spotřeba paliva se ve studeném počasí zvyšuje někdy až o 50 procent. Podle následujících doporučení by se v zimě měla omezit nadměrná spotřeba pohonných hmot, jak na základě společnosti Goodyear uvádí server autoweek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Udržovat svůj automobil v pořádku

Řádná údržba motoru vašeho vozidla pomáhá efektivnímu provozu. Nezapomeňte si nechat udělat zimní prohlídku svého vozidla.

Odstranit sníh a led

Před jízdou odstraňte ze svého automobilu všechen sníh a led. Minimalizujete tím používání zařízení náročných na spotřebu paliva, jako jsou odmrazovače a topná tělesa, snížíte odpor vzduchu a zredukujete hmotnost vozidla.

Zkontrolovat tlak v pneumatikách

Špatný tlak v pneumatikách ovlivňuje nejen celkový jízdní výkon vozidla, přilnavost pneumatik a jejich kilometrový proběh, ale může také zvýšit valivý odpor, a tedy spotřebu paliva. Kontrolujte tlak v pneumatikách pravidelně, alespoň každé dva týdny, abyste se ujistili, že jsou správně nahuštěné.

Odstranit střešní nosiče, pokud se nepoužívají

Střešní nosiče a boxy na lyže zvyšují odpor vzduchu a váš automobil pak má větší spotřebu paliva. Doporučujeme tedy odstranění střešních nosičů, pokud nejsou používány.

Nenechat motor běžet naprázdno

Když necháte motor, aby běžel naprázdno kvůli zahřátí, tak plýtváte energií. Odjeďte hned a hladce - během prvních pár kilometrů nevytáčejte motor do vysokých otáček, aby měl společně s ostatními pohybovými částmi vozidla dostatek času na zahřátí.

Přidávat plyn pomalu

Přidávejte plyn pomalu, abyste měli optimální spotřebu paliva. Pokud agresivně zrychlujete, zbytečně palivem plýtváte.

Dávat pozor na svoji rychlost

Zpomalení nejen zvyšuje bezpečnost jízdy v náročných zimních podmínkách, ale také napomáhá menší spotřebě paliva. Udržujte tedy stálou rychlost. Zbytečné zrychlování a časté brzdění spotřebu paliva významně zvyšuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám