Hlavní obsah

Nejlépe se letos podniká v Písku

– Praha

Nejlepší podnikatelské klima nabízí v letošním roce město Písek, které vystřídalo loňského vítěze Klatovy. Stříbrnou pozici obsadila Nová Paka, bronz pak získal Prostějov. Vyplývá to z výsledků třetího ročníku soutěže Město pro byznys, kterou každoročně pořádá týdeník Ekonom.

Článek

Soutěže se zúčastnilo 205 obcí s rozšířenou působností ve 13 krajích. Praha a její městské části byly vyhodnoceny zvlášť.

Žebříček hodnotí 50 kritérií zaměřených na rozvoj podnikatelského prostředí, kvalitu lokality, podmínky pracovního trhu, přístup veřejné správy, ceny, součástí je také průzkum mezi více než 10 000 podnikateli.

Písek se umístil v čele pořadí zásluhou příznivých podmínek na pracovním trhu a průzkumu mezi samotnými podnikateli. „Do čela pořadí pomohla městu radnice, která je velmi úspěšná v získávání evropských dotací a jako jedna z nejlepších uspěla v testu elektronické komunikace. Písek v celorepublikovém srovnání vyniká nízkým podílem dlouhodobě nezaměstnaných a dynamickou bytovou výstavbou,“ uvedla šéfredaktorka Ekonomu Eva Hanáková.

Z krajských hlavních měst se umístila nejvýše na 13. místě Jihlava. „Stabilita podnikatelského prostředí je v Jihlavě dána především vysokým zastoupením firem s 50 a více zaměstnanci. Středních a velkých firem je zde o polovinu více, než je celorepublikový průměr,“ upozornil Michal Kaderka ze společnosti Datank, která výzkum zpracovala.

Výsledky soutěže Město pro byznys 2010
Písek83,5
Nová Paka84,8
Prostějov85,1
Slavkov u Brna85,3
Vimperk85,4
Vyškov86,4
Tachov86,6
Třeboň86,8
Mariánské Lázně86,9
Pelhřimov88,7
Zdroj: Město pro byznys

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám