Hlavní obsah

Zpráva o tom, že Apple uvažuje o koupi Sony, byla spekulace

Novinky, pit
Tokio
Aktualizováno

Média i finanční trhy v úterý spekulovaly o tom, že americký počítačový gigant Apple má zájem o koupi japonského výrobce elektroniky Sony. Informovala o tom agentura Reuters, akcie Sony díky těmto fámám krátkodobě stouply o tři procenta. Nakonec se ukázalo, že jde o spekulaci amerického finančního magazínu Barron's.

Článek

Podle sobotní zprávy magazínu Barron's zvažuje Apple se svou objemnou hotovostí akvizici. Magazín se zmínil o dohadech, že by cílem převzetí mohly být společnosti Adobe, Sony či Disney.

Sám autor zprávy Eric Savitz v úterý spekulaci potvrdil, aby nevytvářel o potenciálním spojení podniků Sony a Apple mylné představy. Na blogu internetových stránek Barron's vysvětluje: "Poznamenal jsem, že by společnost mohla udělat něco agresivního, jako podat nabídku na Adobe, Sony, nebo dokonce Disney. Byla to ale čistá spekulace."

„Nemůžeme komentovat fámy a spekulace,“ vyjádřil se dříve lakonicky mluvčí Sony Sue Tanaka.

Apple má k dispozici 51 miliard dolarů (asi 891 miliard korun) a podle slov generálního ředitele Steva Jobse by rád svou silnou finanční situaci nějak využil, což bylo vnímáno jako snaha o koupi nějaké velké a úspěšné firmy. V hledáčku Apple se nacházejí například společnosti Adobe, Walt Disney, Facebook, Netflix nebo Electronic Arts.

Někteří analytici však byli vůči koupi Sony skeptičtí. „Pokud se bude Apple snažit koupit celou Sony, bude to nepřátelské převzetí, a to se v Japonsku pravděpodobně nepodaří,“ nechal se slyšet jeden analytik v Tokiu, který si nepřál být jmenován.

Společnost Sony se potýká s jistými problémy, za poslední fiskální rok totiž ohlásila čistou ztrátu 40,8 miliardy jenů (asi 7,75 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám