Hlavní obsah

Stávka proti důchodové reformě stojí Francii až 400 miliónů eur denně

– Paříž
Novinky, pit

Masivní demonstrace proti zvýšení minimálního věku odchodu do důchodu z 60 na 62 let stojí zemi v rozmezí 200 až 400 miliónů eur denně (asi 4,9 až 9,8 miliardy korun). Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na francouzskou ministryni hospodářství, průmyslu a zaměstnanosti Christine Lagardeovou.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová

Článek

Jak Lagardeová uvedla, jde o vládní odhady. Podle ministryně nicméně poškozují dlouhotrvající celonárodní protesty i atraktivitu Francie v zahraničí.

Francouzská vláda trvá na tom, že reforma je nezbytná na záchranu kolabujícího důchodového systému, jemuž hrozí nedostatek financí. V pátek reforma prošla přes Senát, schvalovací proces by mohl být završen do středy.

V případě lidí, kteří by neplatili dostatečné částky do státního důchodového fondu, by se věk odchodu do důchodu zvýšil z 65 na 67 let.

V souvislosti s reformou enormně klesla popularita francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Podle průzkumů ho nyní nepodporuje ani třetina Francouzů, a jeho oblíbenost je tak vůbec nejnižší od zvolení do funkce v roce 2007. Popularitu ztrácí i premiér François Fillon.

Situace je stále napjatá

Francie se i v pondělí kvůli stávkám v rafinériích potýká s nedostatkem pohonných hmot, který se může ještě zhoršit, uvedla agentura AFP.

Stávka dále ochromuje všech 12 rafinérií v zemi a některé sklady pohonných hmot jsou stále blokovány. Asi čtvrtina čerpacích stanic tak nemá pro řidiče dost benzínu ani nafty.

Nedostatek pohonných hmot poškozuje i hospodářskou sféru. Podle agentury Reuters odbory v sedmi rafinériích v pondělí odhlasovaly pokračování stávek, ve zbylých pěti se rozhodne v průběhu dne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám