Hlavní obsah

Elektřina sice podraží, ČEZ však přijde o miliardy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Energetický gigant ČEZ bude kvůli nové darovací dani na emisní povolenky zhruba o tři miliardy korun chudší. Novinkám to potvrdil vedoucí mediálního odboru a mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. Lidové noviny připomněly, že i další velké elektrárenské společnosti přijdou o stovky miliónů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Uváděné tři miliardy je zatím hrubý odhad, který vychází z toho, že z celkové částky by na ČEZ mělo připadnout zhruba 60 procent,“ uvedl pro Novinky Kříž s tím, že nová vládní opatření zatím nechce blíže komentovat. „Důsledky pro ČEZ budeme analyzovat tehdy, až budou k dispozici detaily,“ dodal Kříž, což má být v řádu týdne až dvou.

Premiér Petr Nečas (ODS) ve středu oznámil, že vláda omezí růst cen elektřiny pro domácnosti a podniky pro příští rok na maximálně 5,5 %. Z toho důvodu bylo schváleno zavedení 25% darovací daně za emisní povolenky přidělené pro roky 2011 a 2012, které dosud firmy dostávaly zcela zdarma. Darovací daň, která se má týkat pouze elektrárenských společností, má státu vynést asi 4,8 miliardy korun. Další zisky ve výši 4,2 miliardy korun přinese srážková 26% daň pro solární elektrárny. Ta se má týkat fotovoltaických zdrojů zapojených v letech 2009 a 2010.

Vláda také zvýší poplatek za vynětí půdy, na níž stojí solární parky, ze zemědělského registru. Státní kasa by si měla přijít na 1,7 miliardy korun, pro další miliardu korun vláda sáhne do státního rozpočtu. Celkem přibližně 12 miliard korun se pak použije ke snížení cenového skoku elektrické energie od ledna příštího roku.

"Nikdo z nás není pyšný na to, co jsme připravili, protože je to deformace. Ale deformovali jsme deformaci, abychom co nejméně zdeformovali českou ekonomiku," citují Hospodářské noviny ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09)

Reklama

Výběr článků

Načítám