Hlavní obsah

Podnikat v zemědělství či dopravě v ČR představuje nejvyšší riziko

Praha

K nejrizikovějším oborům podnikání v ČR patří zemědělství, zpracovatelský průmysl, obchod a doprava. Nejstabilnější jsou firmy, které podnikají ve finančních službách, školství, zdravotnictví a energetice. Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Foto: Foto archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Analýza ukázala, že krachem je ohrožena každá třetí firma podnikající v zemědělství a každý čtvrtý podnik ze zpracovatelského průmyslu, obchodu nebo dopravy.

"Ekonomická recese v České republice se nejvýrazněji odrazila na společnostech podnikajících v oborech s přímou závislostí na vývoji ekonomického cyklu," komentovala výsledky analýzy ředitelka ČEKIA Alena Seoud.

Pokud jde o stavebnictví, to bude podle Seoud v následujícím období ovlivněno dalším úbytkem státních zakázek a tlakem na úspory od zadavatelů veřejných zakázek.

Nejstabilnější je energetika a peněžnictví

Z analýzy vyplývá, že energetika a peněžnictví jsou nejstabilnější obory podnikání v Česku. "Společnosti podnikající v peněžnictví a pojišťovnictví na práh ekonomické krize vstoupily relativně silné a navíc přísně regulované v oblasti rizikových aktiv a pasiv,“ připomněla Seoud.

Energetika naopak podle ředitelky těží ze svého silného postavení, které v některých oblastech připomíná oligopol, zatímco zdravotnictví a školství jsou služby, jejichž spotřeba se v jakékoli době jen s obtížemi omezuje, což přispívá k jejich stabilitě.

Česká kapitálová informační agentura je přední tuzemský poskytovatel databází firem a ekonomických informací. Je součástí nadnárodní skupiny Bisnode AB, která je vedoucím poskytovatelem digitálních obchodních informací v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám