Hlavní obsah

3D televizory – technologie, kterou příliš nevyužijete

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Martin Pitro, Miloslav Fišer

Po filmovém plátnu se 3D technologie objevuje i u televizorů. Časopis dTest otestoval několik prvních s možností 3D efektu.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS, Reuters

3D

Článek

Objektem testování se staly čtyři televizory s 3D efektem. Zkoumala se zejména kvalita obrazu, vliv pozorovacího úhlu na změnu vnímané svítivosti a barevnosti, odrazivost povrchu obrazovky a plynulost pohybu.

Další zkoušky se týkaly zvuku, obsluhy a spotřeby energie, hodnotilo se i vybavení televizí. Zajímavé bylo také zhodnocení víceúčelovosti, tedy možnost příjmu a zobrazování záznamů z různých zdrojů.

„Všichni, kdo se na testování podíleli, byli příjemně překvapeni kvalitou 3D reprodukce. Někteří testující si ale stěžovali na tlak na čele či na zvýšenou námahu očí vedoucí až k bolestem hlavy,“ uvedl Jan Hrouda, redaktor časopisu dTest. Dalším testem zjištěná negativa se váží například k odrazivosti vnitřní strany brýlí i k mnohdy viditelnému zdvojení obrazu kolem ostrých kontrastních objektů, který však lze řešit snížením podsvícení obrazovky.

Výsledky testu hovoří jasně pro nejlevnější z testovaných produktů, kterým je televizor Samsung LE40C750; vynikal nad ostatními ve všech hlavních oblastech.

Celkově byl vyhodnocen i jako jeden z nejlepších televizorů na trhu, i pokud se odmyslí 3D efekt. Naopak pouze uspokojivé hodnocení lze dát nejdražšímu televizoru v testu, kterým byl PanasonicTX-P50VT20E. Jeho obraz je uspokojivý, zvuk pouze dostatečný a model naprosto propadl ve spotřebě energie.

Otázkou zůstává, zda má význam pořizovat si 3D televizor i za stávající, tedy prakticky nulové televizní nabídky v této oblasti. „Z hlediska rychlejšího nástupu 3D technologie je jistě zajímavější oblast blu-ray disků. Je ovšem nezbytné vlastnit přehrávač kompatibilní s 3D technologií a přijmout fakt, že i v této oblasti je nabídka dosud malá. Slibně se také jeví využití této technologie při hraní počítačových her. Jinak zůstávají 3D televizory lahůdkou vhodnou pro fanoušky nových technologií,“ dodává Hrouda.

Dimenze navíc může způsobit nevolnost

3D displeje rozhodně nejsou pro každého. Společnost Sony přidala do svých Podmínek pro použití nový bod, ve kterém varuje uživatele před nežádoucími účinky při sledování trojrozměrného obrazu. U některých z nich může podle firmy způsobovat nevolnost.

„Někteří lidé mohou zažívat nepříjemné pocity (například namáhání zraku, únavu očí či nevolnost) při sledování 3D videa nebo hraní 3D her,“ varuje Sony. Podle firmy by měl člověk v případě, že takový nepříjemný pocit zažije, okamžitě přestat sledovat trojrozměrný obraz, dokud potíže nezmizí. „V případě, že ustupovat nebudou, je nutné vyhledat lékaře,“ píše se v podmínkách.

Varování před nežádoucími účinky 3D obrazu před časem vydala také společnost Samsung. Podle ní může dimenze navíc způsobit u některých lidí epileptický záchvat, nebo dokonce mrtvici.

Pozor by si přitom neměli dávat pouze jedinci s chatrnějším zdravím, ale i senioři a děti. Výrobce také nedoporučuje sledovat 3D obraz lidem, kteří jsou unavení nebo opilí. Okamžitě přestat koukat na 3D video by člověk měl v případě, že dostane závrať, bude se cítit zmatený nebo dezorientovaný.

Jedním z pravidel, která je při sledování 3D obrazu nutné dodržet, je vhodná vzdálenost od obrazovky. Ta by měla být alespoň třikrát větší, než je úhlopříčka displeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám