Hlavní obsah

Ženy odrazují od podnikání obavy z neúspěchu a nedostatek zkušeností

Novinky, pit
Praha

Celkem 71 procent žen odrazuje od rozjezdu vlastního podnikání obavy z neúspěchu, přílišného rizika, 62 procent spatřuje potíže v nedostatku zkušeností. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost GE Money Bank.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přes 40 procent českých žen by podle průzkumu začalo podnikat, pokud by měly v období rozjezdu podnikání místo, kam se mohou obrátit pro informace. Z výzkumu dále vyplynulo, že zájem začít podnikat v následujících 12 měsících má 50 000 žen v ČR.

Ženy v České republice vlastní celkem čtyři procenta soukromých firem, podnikatelek je 11 procent z celkového počtu populace. "Ženské podnikatelské vzory nejsou tolik vidět jako mužské," míní ředitelka lidských zdrojů společnosti Radka Pekelská. Proto vznikl internetový portál www.zivotnapadum.cz, kde ženy naleznou informace, rady a kontakty důležité pro první kroky v podnikání.

"Z českých žen v aktivním věku 25 až 49 let pracuje pouze 56 procent," uvedla psycholožka Hana Friedlaenderová.

Respondenti, kteří v současnosti mají svou živnost, v průzkumu nejčastěji (82 procent) uváděli, že v začátcích podnikání by jim nejvíce pomohla právě rada od zkušeného podnikatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám