Hlavní obsah

Špekáčky dostanou nejspíš chráněné označení EU

Brusel

Špekáčky, lovecký salám a spišské párky zřejmě získají chráněné označení Evropské unie pro tradiční speciality. Evropská komise totiž proti jejich žádosti o registraci na speciální unijní seznam, ve které postupovala ČR společně se Slovenskem, nedostala v dané lhůtě žádné námitky. Informoval o tom europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL), který se problematikou chráněných označení zabývá.

Foto: Profimedia.cz

Špekáčky

Článek

"Špekáček opatřený logem EU totiž bude muset obsahovat minimálně 56 procent hovězího a vepřového masa a naopak se bude muset obejít bez rozemletých kostí se zbytky masa, mouky, masokostní moučky nebo sóji," upřesnil Březina s tím, že unijní označení pomůže spotřebitelům lépe vyhledávat kvalitní špekáčky.

Kvalita špekáčků prodávaných v Česku se hodně lišila. Na vině jsou podle europoslance mimo jiné výrobky z dovozu, u nichž jediným požadavkem kladeným úřady byla jejich zdravotní nezávadnost, nikoli už jejich kvalita.

"Máme sice vyhlášku ministerstva zemědělství upravující požadavky kvality na špekáčky, ta ale neplatí pro dovozce z EU. Ti těží ze zásady volného pohybu zboží, kterému členský stát nesmí svými vnitřními předpisy bránit," podotkl europoslanec.

EU rozlišuje tři druhy registrací: chráněné zeměpisné označení (PGI), chráněné označení původu (PDO) a tradiční zaručenou specialitu (TSG). První dvě jmenované známky zaručují, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti.

Zaručené speciality jsou zase výrobky, které mohou prokázat tradiční způsob výroby a složení. Špekáčky i další zmiňované uzenářské výrobky budou spadat do třetí kategorie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám