Hlavní obsah

S dopady krize si poradíme rychleji než v eurozóně, je přesvědčen Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ekonomika zemí střední a východní Evropy, včetně České republiky, se po krizi vzpamatuje rychleji než v západoevropských zemích. Na pondělní přednášce společnosti Prague Twenty to uvedl prezident Václav Klaus. Podmínkou rychlejšího ekonomického zotavení je podle něj vyřešení problémů veřejných financí, tedy vysokých rozpočtových schodků.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Prezident Václav Klaus

Článek

Krize se podle Klause dostala do střední a východní Evropy zvenčí, ale zároveň ukázala v plné síle strukturální problémy ekonomik. Její dopad byl na jednotlivé státy regionu rozdílný. Podle Klause to záviselo kromě dalších faktorů na velikost země a velikosti jejího vnitřního trhu. "Pro větší zemi je jednodušší odvrátit krizi než pro typickou malou ekonomiku závislou na exportu," připomněl.

Euru zasadila krize pořádný úder, nicméně podle prezidenta bude fungovat dál. "Ale jeho dlouhodobá krize bude pokračovat a budeme za tento experiment platit velkou cenu," uvedl. Existence jednotné evropské měny je navíc podle Klause důvodem, proč je v Evropě slabý ekonomický růst. "Přechodem k euru jednotlivé země ztratily měnovou politiku a možnost reagovat na rozdílné ekonomické podmínky," připomněl.

Klaus rovněž nevidí důvod pro další existenci Mezinárodního měnového fondu. "Zvyšování jeho role, která je výsledkem krize, je špatná cesta. MMF je zodpovědný za zaváděná opatření, za která ale neponese zodpovědnost," nechal se slyšet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám