Hlavní obsah

Rusko rozjíždí privatizaci ve velkém, první přichází na řadu Aeroflot

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vláda se chystá spustit privatizaci ve velkém stylu. Začíná u největší domácí letecké společnosti Aeroflot, ve které prodává část svého podílu, přestože nadále zůstane většinovým vlastníkem. Informovala o tom agentura DPA s odkazem na ruského ministra financí Alexeje Kudrina.

Článek

Podle Kudrina už projevili zájem jak domácí, tak zahraniční investoři.

Privatizace by se měla v nejbližších letech dotknout jedenácti velkých společností. Zisk z takto prodaných menších podílů by měl státu vynést 22,5 miliardy eur (asi 551,5 miliardy korun).

Nově nabyté finanční prostředky by měly pomoci srazit deficit státního rozpočtu z 6,8 procenta pod čtyřprocentní hranici hrubého domácího produktu.

Na prodej budou podle ministerstva hospodářství akcie například ropné společnosti Rosněfť, největší ruské banky Sberbank nebo státních železnic RŽD.

Již několikrát se pro privatizaci kladně vyslovil i ruský prezident Dmitrij Medveděv. Měla by mimo jiné urychlit modernizaci často zaostalých podniků.

Reklama

Výběr článků

Načítám