Hlavní obsah

Hrozny neznámého původu dodávaly do Česka tři firmy

Novinky, pit
Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) identifikovala firmy, které dodávaly na český trh hrozny neznámého původu. Hrozny vykupoval jeden z největších výrobců vína na českém trhu, společnost Vinium. Podle inspekce firmám hrozí miliónové pokuty.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Firma vykupovala hrozny neznámého původu od tří různých dodavatelů. Jedním z nich je podle inspekce pražská P.S., která Viniu dodala přes deset tun hroznů neznámého původu odrůdy Muškát moravský. Tyto hrozny společnost P.S. nakoupila od olomouckého Vinotopu CZ. Vinotop sám podle zjištění SZPI dodal Viniu přes 415 tun hroznů neznámého původu odrůd Müller Thurgau a Ryzlink vlašský.

Dalším podezřelým dodavatelem je firma Bravo CZ z Bořetic. Viniu dodala pět různých odrůd hroznů v celkovém množství téměř 650 tun. "Společnost nepřebírá úřední dopisy inspekce a ani nevyzvedává poštu z datové schránky," uvedla k jednání společnosti Bravo CZ Petra Hoferková z oddělení komunikace SZPI.

SZPI bude vzhledem k závažnosti zjištěných nedostatků, které v konečném důsledku klamou spotřebitele a poškozují vinaře, v kontrolách pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám