Hlavní obsah

Prodejci aut v EU smutní, nové vozy nejdou na odbyt

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii stagnuje. V září se totiž meziročně propadl o 9,6 procenta na 1,23 miliónu vozů. Poptávka tak vykazuje pokles již šest měsíců za sebou. Uvedlo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) s tím, že za první tři čtvrtletí prodej meziročně klesl o 4,3 procenta na 10,25 miliónu vozů, což je pokles o téměř čtvrt miliónu vozů.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Poptávku po automobilech v Evropě nepochybně ovlivňuje tlak kvůli ukončování vládních programů šrotovného. Pokles v září podle ACEA vykázaly všechny významné evropské trhy. V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej například propadl o zhruba 18 procent.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates před časem předpověděla, že prodej automobilů v západní Evropě letos kvůli ukončování šrotovného klesne o osm procent na 13,7 miliónu vozů. Nejprudší pokles v tomto regionu letos podle firmy vykážou Německo a Itálie.

Naopak se zvedají trhy, které zažívaly loni strmý pád. Příkladem tak může být Irsko nebo Lotyšsko. K růstu o 93 procent ovšem stačilo irským autosalonům prodat jen o 2000 aut více než v loňském roce.

V Česku prodej osobních aut stoupl do září meziročně o 6,8 procenta na 125 753 vozů. Nejprodávanější značkou je Škoda, následovaná Fordem a Volkswagenem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám