Hlavní obsah

Lidé podporují vládní reformy, pokud se jich přímo nedotknou

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výraznou podporu mají hlavně ta vládní opatření, která se lidí přímo nedotknou nebo možnosti zaměstnanců rozšiřují. Odpor naopak vzbuzují návrhy, které oslabují pracovní jistoty, či potenciálně postihují všechny. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, kterého se zúčastnilo 1228 respondentů starších 18 let.

Foto: Petr Horník, Právo

zleva: ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), premiér Petr Nečas (ODS) a ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Vládní opatření nemají rovnoměrnou podporu veřejnosti. Nejvíc lidé souhlasí s úsporami, které se jich bezprostředně nedotknou, jako je zrušení některých ambasád (souhlasí 75 % lidí) nebo zrušení obří zakázky na likvidaci ekologických škod v celkové hodnotě řádově 100 miliard korun (souhlas 71 % osob, které to dokázaly posoudit). Velkou podporu má i možnost pracovat na dohodu až 300 hodin ročně (73 % respondentů).

K opatřením, v nichž se vláda může opřít o souhlas většiny dospělé populace, patří i zatím nejdiskutovanější návrh – snížení celkového objemu mezd ve státní správě o 10 %. Souhlasí s ním dvě třetiny osob.

Řádově polovina respondentů považuje za správné další návrhy v oblasti zaměstnaneckých vztahů – zkrácení výpovědní lhůty na jeden měsíc (47 % lidí), prodloužení maximální doby pracovního poměru na dobu určitou na pět let (51 %) a prodloužení úseku nemocenské, kterou hradí místo státu zaměstnavatel (51 % lidí).

Skoro polovina lidí (47 %) souhlasí i s povodňovou daní ve výši 100 korun měsíčně, kterou by všichni platili po dobu jednoho roku.

Nepopulární opatření

Na nejtvrdší odpor narážejí záměry vlády, které omezují sociální a zaměstnanecké jistoty anebo jsou jednostranným výdajem všech nebo potenciálně všech občanů. Pouze 27 % lidí souhlasí s tím, aby zaměstnavatelé měli možnost vypovědět zaměstnance bez udání důvodu.

Čtyřicetiprocentní podporu má zvýšení poplatku za den pobytu v nemocnici na 100 korun a stejný podíl lidí akceptuje právo zaměstnavatelů uzavírat opakovaně se zaměstnancem pracovní smlouvy na dobu určitou.

Většinu vládních opatření podporují podle očekávání stoupenci koaličních stran, zejména ODS a TOP 09, s opatřeními v oblasti zaměstnaneckých vztahů a zvýšení plateb nesouhlasí lidé, kteří se hlásí k parlamentní opozici.

Návrh vládyurčitě ano (v %)spíše ano (v %)spíše ne (%)určitě ne (%)
Snížení celkového objemu mezd ve státní správě o 10 procent31351816
Povodňová daň 100 korun měsíčně po dobu jednoho roku15322528
Možnost vypovědět zaměstnaci smlouvu bez udání důvodu16112548
Zdroj: STEM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám