Hlavní obsah

Singer si notoval s Klausem v kritice unijní regulace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer a prezident Václav Klaus dospěli ke shodě v tom, že prohlubování regulace finančního sektoru na úrovni celé EU a vznik nových regulačních orgánů není správnou reakcí na krizi. Může dokonce způsobit i problémy tuzemskému finančnímu sektoru. Singer to uvedl po středečním setkání s prezidentem na Pražském hradu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s guvernérem ČNB Miroslavem Singerem

Článek

"Nejsem příliš potěšen přesunem pravomocí do různých panevropských agentur, které ještě ani nevznikly a u kterých ani není jasné, jak budou personálně obsazené. A na tom se s panem prezidentem shodujeme," uvedl Singer. Zároveň upozornil, že je nutné kroky vedoucí k zvýšené regulaci sledovat.

"Je třeba si stále hlídat detaily, abychom nezjistili, že ten náš stabilní a důvěru dodávající finanční sektor má najednou problémy, protože je nevhodně regulován, nebo dochází k nevhodným rozhodnutím, za které neneseme zodpovědnost," dodal.

ČNB odmítá dlouhodobě rostoucí pravomoc orgánů EU dohlížejících na fungování finančního trhu. Současné plány EU berou podle ČNB národním dohledovým orgánům pravomoci, ale odpovědnost za fungování trhu jim ponechávají stejnou.

Základ unijního finančního dohledu mají tvořit čtyři nové instituce. Tři z nich budou dohlížet na banky, pojišťovny a finanční trhy. Čtvrtá bude sledovat vznik případných rizik v členských státech EU pro celou unijní ekonomiku. Systém by měl začít fungovat od příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám