Hlavní obsah

Dostavba Temelína se odkládá, možná až o několik let

Novinky, pit
Praha

Český energetický gigant ČEZ odsouvá dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Může se jednat řádově i o roky, jak uvedla agentura Reuters s odkazem na zprávu v Hospodářských novinách (HN).

Článek

„Víme už, že se dokončení Temelínu posune,“ uvedl pro HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Do konce roku měl ČEZ oznámit vítěze tendru na výstavbu dvou reaktorů v Temelíně s opcí na jeden reaktor v Dukovanech a dva v Jaslovských Bohunicích na Slovensku. Celková hodnota zakázky se pohybuje v řádech stamiliard korun, hovoří se až o 500 miliardách. Ve hře jsou tři společnosti – ruský Atomstrojexport, francouzská Areva a americký Westinghouse, které do konce října měly předložit své nabídky. I v tomto případě dochází k odkladu.

Projekt se podle HN odkládá kvůli tomu, že není jisté, zda bude v Česku po roce 2020 natolik velká poptávka po elektřině, aby se proud z nových reaktorů prodal. Změnu spotřeby potvrdil mimo jiné i ministr Kocourek.

Přestává se dařit?

Mění se i postavení ČEZu. Firma se prý zadlužuje a vedení má z toho těžkou hlavu. Rozvojový program zvýšil zadlužení firmy ze 33 miliard v roce 2004 na 124 miliard v roce 2009. I z toho důvodu ČEZ opustil další plánované zahraniční investice, ať už jde o Rumunsko či Polsko, a v loňském roce dokonce spustil úsporný program. Investice se tak mají snížit ze 425 na 333 miliard korun.

Pro ČEZ má být varováním, že trhy společnost přestávají považovat za stabilní a rostoucí, ratingové agentury přišly s prvními výstrahami. Pokud by chtěl ČEZ realizovat tuto zakázku, lze se domnívat, že by musel založit společný podnik s jinou energetickou společností, aby se náklady a rizika rozložily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám