Hlavní obsah

Neviditelnou ruku trhu nahradily hrabivé ruce politiků, řekl Topolánek

Za problémy současné ekonomiky a za omezováním lidské svobody stojí politici a jejich snaha udržet se u moci. Při svém úterním vystoupení na Foru 2000 to řekl bývalý premiér Mirek Topolánek. Ve svém projevu obhajoval kapitalismus s minimem zásahů státu a kritizoval "bezuzdný konzumerismus", který podle něj živí politická moc nabízející lidem "stát blahobytu".

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý premiér Mirek Topolánek na mezinárodní konferenci Forum 2000

Článek

"Neviditelná ruka trhu byla vystřídána hrabivou rukou úředníků a politiků," řekl Topolánek v úvodu svého projevu. Ekonomika podle něj v moderním státě už přestala být hlavním nástrojem k dosahování blahobytu.

"Tuto roli si pro sebe, a vím přesně, o čem mluvím, uzurpovala politická moc. Ta je sama o sobě nástrojem i cílem a ve snaze tu pozici si uchovat vnucuje občanům nebezpečnou iluzi bezpracného zisku," řekl.

Regulace deformují trh, míní bývaý premiér

Zásadní chybou moderního státu podle něj je, že zcela nepřiměřeně reguluje a deformuje volný trh. "Moderní stát blahobytu vsadil na rostoucí konzum za každou cenu, bez ohledu na naše potomky a na budoucnost," řekl. Podle Topolánka to ale není vina volného trhu, nýbrž rozmařilosti a populismu, který podporují politici prosazující státní regulace.

"Stát obrovskou část bohatství odjímá těm, kteří ho vytvořili, a používá ho na úplatky těm, kteří mu na oplátku dávají zdání legitimity," prohlásil někdejší předseda vlády.

Stát podle něj omezuje normální tržní ekonomiku i lidskou svobodu mimo jiné nespravedlivými dotačními systémy. "Podnikatelé mají dvě možnosti, buď se přizpůsobí a místo volného trhu vsadí na kšefty se státem, veřejné zakázky, subvence, dotace a nejrůznější incentivy, nebo s vládou bojují, někdy i za cenu šedé ekonomiky," řekl Topolánek. Obojí prý považuje za nemorální.

Státní moci bychom se měli bát, hlásá Topolánek

Nedávnou ekonomickou krizi podle Topolánka nezpůsobil nedostatek regulace trhu či nezodpovědnost bankéřů, ale sami západní politici tím, že bankám dávali nesmyslné záruky a motivovali je půjčovat i lidem, kteří evidentně nemohli splácet.

"Stalo se módou vystupovat proti vykořisťování a kapitalismu. Ve skutečnosti je to vždycky státní moc, které bychom se měli bát v první řadě," prohlásil Topolánek.

Proti účasti Topolánka a podnikatele Zdeňka Bakaly na konferenci, která vznikla z iniciativy exprezidenta Václava Havla a má být debatním fórem o problémech světa, protestovalo při zahájení letošního Fora 2000 několik aktivistů. Z Fora 2000 se podle nich stala "elitářská" konference. Topolánek dnes se svými názory mezi posluchači debaty příliš pozitivní ohlas nesklidil. Potlesk si naopak vysloužil následující řečník, když s Topolánkem otevřeně nesouhlasil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám