Hlavní obsah

Cena elektřiny na příští rok je nadhodnocená, tvrdí fotovoltaická asociace

Praha

V souvislosti se zdražováním elektrické energie začíná přituhovat. Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) hodlá podat ústavní stížnost na Energetický regulační úřad (ERÚ). Důvodem je odhad ERÚ, který počítá se zdražením elektřiny v příštím roce pro domácnosti o 12 procent a pro podniky o zhruba 17 procent. Ten má být podle CZEPHO chybný a nadhodnocený.

Článek

ERÚ vychází z předpokladu, že koncem roku bude instalovaný výkon solárních elektráren v Česku přibližně 1600 MW. Tento fakt se promítne do zdražení elektřiny přesahujícího deset procent, protože se zvýší příspěvek na elektřinu z fotovoltaických zdrojů.

To však popírá CZEPHO s tím, že celkový výkon na konci roku 2010 bude maximálně 1200 MW. Jen pro upřesnění, v současné době činí instalovaný výkon přes 800 MW.

„Všechny obnovitelné zdroje způsobí zdražení o sedm až osm procent (pro domácnosti), přičemž fotovoltaika pouze pět až šest procent,“ uvedl prezident CZEPHO František Smolka s tím, že ERÚ ve svém odhadu selhává. „Je dobré se zeptat, jestli jde pouze o nekompetentní přístup či důsledek lobby velkých elektrárenských koncernů,“ položil řečnickou otázku Smolka. Podle něj cena elektřiny pro podniky stoupne „jen“ o 12 procent.

Podle Smolky vydělají na chybném odhadu pouze velké energetické společnosti a navíc dojde k mylnému přesvědčení, že za zdražením stojí fotovoltaika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám