Hlavní obsah

Vláda kvůli solárním elektrárnám zavede solární daň

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) chce zabránit skokovému navýšení elektřiny v příštím roce nižší výkupní cenou fotovoltaiky. Pomoci ji k tomu má zavedení srážkové daně, zvýšení poplatků za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu a využití peněz z prodeje emisních povolenek. Novináře o tom v úterý informoval na tiskové konferenci předseda vlády.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Nečase jsou všechna opatření nutná, aby zvýšení cen elektrické energie pro domácnosti nepřesáhlo pět procent.

„Pouze použití peněz z emisních povolenek znamená odsouvání nárůstu elektřiny. Jde o opatření, které je na místě, aby stát napravil špatnou regulaci. Nejde však o zásah do volného trhu. Je to správný a nutný krok,“ řekl Nečas s tím, že se nelze obejít bez účasti solárního sektoru.

Podle ministra obchodu a průmyslu Martina Kocourka (ODS) o výši srážkové daně bude ve středu debatovat vláda, podle ní musí odpovídat principu patnáctileté návratnosti. Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) doplnil, že zvýšení poplatků za vynětí půdy by mohlo být od ledna 2011 až pětinásobné.

Zdražení elektřiny v příštím roce hrozí kvůli prudkému rozvoji fotovoltaických elektráren a vyššímu příspěvku na výrobu elektřiny z těchto zdrojů. Pro domácnosti hrozí podle Energetického regulačního úřadu zdražení elektřiny o asi 12 procent, pro podniky o zhruba 17 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám