Hlavní obsah

Nejbohatší ženy světa, které začínaly od píky, pocházejí z Číny

– Peking

V žebříčku 20 nejbohatších žen na světě obsadily první tři místa Číňanky. Uvedl to čínský časopis Chu-žun s tím, že ve dvacítce je nejlidnatější země světa zastoupena celkem jedenáctkrát. Do žebříčku časopis zahrnul jen ženy, které si peníze vydělaly samy, nikoliv tedy například bohaté dědičky či exmanželky.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatelka firmy na recyklaci papíru Čang Jin

Článek

Žebříčku vládne třiapadesátiletá královna recyklovaného papíru Čang Jin s majetkem asi 5,6 miliardy dolarů (asi 98,6 miliardy korun), druhá je Wu Ja-ťün z realitní skupiny Longfor Properties s 4,1 miliardy dolarů (asi 72,2 miliardy korun). Bronzový stupínek se čtyřmi miliardami dolarů (asi 70,4 miliardy korun) okupuje devětašedesátiletá Čchen Li-chua, která řídí konglomerát Fu-chua.

Teprve na čtvrté příčce se podle časopisu objevila žena z jiné země, a to Španělka Rosalia Merová, která šéfuje distribuci oděvů Zara. Autorka ságy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi Joanne Rowlingová je s jednou miliardou dolarů (asi 17,6 miliardy korun) až na 20. pozici.

Časopis připomněl, že nejbohatším Číňanem je Cung Čching-chou, zakladatel firmy na výrobu nealkoholických nápojů a mléčných produktů Wahaha. Jeho osobní jmění se odhaduje na 12 miliard dolarů (asi 211,3 miliardy korun).

Drtivá většina žen majetek dědí

Časopis Forbes, který podobné světové žebříčky také zveřejňuje, ten svůj publikoval v březnu tohoto roku. Upozornil, že nejbohatší ženy sice kontrolují velkou část podnikatelského sektoru, většina z nich ale firmy zdědila a jen málokterá jej opravdu vybudovala. Forbes uvádí, že mezi 70 miliardářkami si jich majetek vybudovalo samo pouhých osm.

Foto: Profimedia.cz

Rowlingová

Jako příklad uvádí právě spisovatelku Rowlingovou nebo Meg Whitmanovou, která pracovala jako šéfka několika obřích společností, například Walt Disney, DreamWorks nebo Procter & Gamble.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám