Hlavní obsah

Moravské víno bude kvůli neúrodě dražší

Právo, Miroslav Homola

Stále oblíbenější nápoj, kterého se ročně vypije v ČR už dvacet litrů na hlavu, bude dražší. Za zdražením moravského vína je loňská a letošní neúroda hroznů. Už jen měsíc zbývá do vinaři očekávaného svátku svatého Martina. Víno podle odborníků zdraží odhadem o deset procent.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Svatomartinské víno

Článek

„Může za to loňská a letošní neúroda hroznů. Ta vyhnala jejich výkupní ceny hodně vysoko. Loni se pohybovala kolem 12 korun za kilo, letos začínala při výkupu okolo 15 korun a nyní se už za běžnou cenu považuje 25 korun. V průměru nárůst cen činil až 50 procent,“ uvedl Martin Půček ze Svazu vinařů ČR, který doplnil, že se výsledné produkty budou zdražovat asi o deset procent.

Propad sklizně vlivem plísní a dalších chorob způsobených klimatickými podmínkami je v porovnání s průměrnými léty, kdy se sklízí 5,8 tun z hektaru, téměř poloviční. Letos to bude pouze asi 3 tuny hroznů z hektaru vinice. Z této úrody se vyrobí zhruba 380 000 hektolitrů domácího vína, což je 20-25 procent z potřeby ČR. Zbytek se musí dovézt.

Zatímco do loňska se Svatomartinské mohlo vyrábět z bílých odrůd pouze z Müller - Thurgau a Veltlínské červené rané, od letoška to může být i z hroznů Moravského muškátu. Pro vína z modrých odrůd - červená i růžová je i nadále základem Moravský Portugal a Svatovavřinecké.

Vlastní degustace mladých vín začínají podle tradice 11. listopadu v 11 hodin na mnoha místech v republice. I následující dny se bude ochutnávat a letošní úroda se bude také na několika místech křtít. Snad se přitom podaří vyplnit i zbožné přání všech konzumentů a zdražovat se bude jen pozvolna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám