Hlavní obsah

Jsme pro zveřejňování nekvalitních benzínek, uvádí Benzina a Lukoil

– Praha
Novinky, pit

V pondělí přinesla společnost Acta non verba (ANV) seznam čerpacích stanic, které měly v minulém roce prodávat nekvalitní pohonné hmoty. Podle zjištění Novinek nemají velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami, jako například společnosti Benzina či Lukoil, do budoucna nic proti takovýmto zveřejněním prostřednictvím České obchodní inspekce (ČOI).

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Společnost Lukoil nemá námitek proti zveřejnění seznamu ČOI. Čerpací stanice Lukoil nekvalitní pohonné hmoty nenabízí, zveřejňování se tedy neobáváme,“ uvedla za Lukoil Jana Strádalová.

V podobném duchu se vyjádřil i mluvčí Benziny Václav Loula. „Benzina bojuje za zveřejňování závažných neshod a snaží se dostat do zákona dikci, která umožní ČOI zveřejňovat závažné neshody, tedy takové odchylky, které poškozují zdraví, životní prostředí, motor automobilu nebo ukazují na daňový podvod.“

Podle obou oslovených společností se jejich jména na „černé listině“ neocitla kvůli nekvalitním pohonným hmotám, ale kvůli konkrétnímu nedostatku – bodu vzplanutí. „Nedostatky vznikly patrně malou kontaminací motorové nafty benzínem při přepravě zboží z terminálu na čerpací stanici. Na kvalitu pohonných hmot ovšem nemají naprosto žádný vliv,“ připomíná Strádalová.

Kvalita prý ohrožena rozhodně není

Podle Marka Zouvaly, produktového manažera společnosti Lukoil, byla přijata taková opatření, aby k podobné situaci už nemohlo dojít. „Od července 2009 odebrala ČOI na našich čerpacích stanicích více jak 20 vzorků a u žádného nebyl zjištěn jakýkoli problém,“ brání se nařčení manažer.

„Jednalo se o drobný nedostatek v odchylce od normy v bodu vzplanutí,“ říká Loula. Podle něj navíc seznam obsahuje čerpací stanici Benziny, kde ČOI žádný nedostatek nenašla. „Výsledky kontrol paliv odebraných ČOI na našich čerpacích stanicích máme zveřejněné na našem webu,“ dodává Loula s tím, že Benzina má udělenou „Pečeť kvality“ a kvalita produktů je pravidelně kontrolována nezávislou laboratoří SGC.

„Seznam považuji za nevěrohodný s chybami a za vytržení z kontextu závažného problému,“ uzavírá Loula.

Reklama

Výběr článků

Načítám