Hlavní obsah

Nobelovu cenu za ekonomii získali vědci za analýzu trhu práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švédská akademie věd udělila v pondělí Nobelovu cenu za ekonomii dvěma Američanům Peteru Diamondovi a Daleu Mortensenovi a kyperskému Britovi Christopheru Pissaridesovi. Cenu dostali za výzkum trhů práce zatížených náklady na vyhledávání.

Článek

Vědci zkoumali, jak politika a regulace trhu ovlivňují nezaměstnanost, platy nebo nabídku pracovních příležitostí.

Vycházeli z toho, že na trhu je nabídka volných pracovních míst, přesto nezaměstnanost neklesá. Jejich práce pak vysvětluje, jak regulace ovlivňují to, že se potenciální zaměstnanec a zaměstnavatel, prodávající a kupující musí navzájem najít.

Teoretický rámec práce oceněných ekonomů lze přenést i na jiné trhy, zejména trh bydlení, kde rovněž často výrazně kolísá počet prodávaných domů a doba, po kterou trvá, než prodejce najde kupce. Poznatků teorie "vyhledávacího tření" využívá i měnová teorie, ekonomie veřejných financí, regionální ekonomie i ekonomie rodiny.

Diamond vypracoval základní analýzu trhů tohoto typu a Mortensen s Pissaridesem ji rozšířili a aplikovali na trh práce.

Diamond (70) je profesorem na Massachusettském technologickém institutu a je odborníkem na americký systém sociálního zabezpečení a daňový systém. Prezident Barack Obama jej letos nominoval za člena rady guvernérů Federálního rezervního systému, Senát však před listopadovými volbami do Kongresu jeho schvalování odložil.

Mortensen (71) působí na Severozápadní univerzitě ve státě Illinos. Pissarides (62) je profesorem na Londýnské ekonomické škole (LSE).

Vítězové ceny získají 10 miliónů švédských korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám