Hlavní obsah

USA budou chtít náhrady škod po desítkách šéfů zkrachovalých bank

Federální regulátoři v USA právně zakročí proti více než 50 manažerům a ředitelům menších bank, které se od krize položily. Budou po nich požadovat zhruba miliardu dolarů za ztráty jejich bankovních domů. Uvedla to americká Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), která mimo jiné ručí za vklady klientů.

Foto: Profimedia.cz

Budova amerického ministerstva financí

Článek

Vedení FDIC schválilo, že organizace bude moci během následujících měsíců spustit potenciální soudní spory. Právníci FDIC nyní s manažery projednávají případná vyrovnání. Mluvčí organizace ale neuvedl, kolika bank se to týká.

Miliarda dolarů jsou ztráty zkrachovalých bank, které úřad spravuje, když je jejich manažeři a ředitelé nechali padnout. Od července 2008 bylo ve Spojených státech nutno zavřít celkem 287 bank.

FDIC se v červenci začala soudit se čtyřmi bývalými manažery IndyMac Bank a chce po nich jako náhradu škod 300 milionů dolarů. Kolaps kalifornské banky před dvěma roky byl jedním z největších bankovních krachů v historii USA. Odhaduje se, že to federální fond na pojištění vkladů stálo 12,7 miliardy dolarů.

Zatím od začátku roku bylo v USA nutné zavřít 129 bank a FDIC nad nimi převzala správu. Pojištění vkladů ji přitom stálo kolem 20 miliard dolarů. Za minulý rok se položilo 140 bank, což bylo nejvíce od roku 1992, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám