Hlavní obsah

Po politice jednoho dítěte zavádí Čína politiku jedné nemovitosti

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Jedno dítě, jedna nemovitost. Tím prvním se Čína snaží kontrolovat hladinu své populace, tím druhým se nyní pokouší omezit nekontrolovaný růst cen domů a bytů. Zprávu přinesla agentura AP.

Článek

Akci spustilo ve čtvrtek největší čínské město Šanghaj, kde žije přes 20 miliónů lidí. Navazuje tak na stejný krok, který učinil již v dubnu Peking. Jedna rodina si tak bude moci koupit pouze jeden nový byt či dům.

„Rodina v Šanghaji si může koupit jen jednu nemovitost. Toto opatření se vztahuje i na starší domy či byty,“ sdělilo v oficiálním vyhlášení vedení města s tím, že je nutné omezit "iracionální poptávku".

Jde o to, že mnohé bohatší čínské rodiny nakupují nemovitosti za účelem jejich dalšího pronájmu. To jim má přinést vyšší návratnost vložených investic než nízké úroky z vkladů v bankách.

Pokud rodina žije mimo Šanghaj, může se stát, že jsou mnohé z nemovitostí delší dobu prázdné. To pak redukuje nabídku a vyhání ceny bytů nad možnosti běžných rodin.

Podle statistik totiž ceny nemovitostí v 70 velkých čínských městech stouply v letošním srpnu v porovnání se stejným obdobím roku 2009 o 9,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám