Hlavní obsah

Odsouzený makléř Kerviel nebude muset platit zpronevěřené miliardy

– Paříž
Novinky, pit

Další vývoj má kauza jednoho z největší obchodních podvodů v dějinách. Po nepodmíněném odsouzení na tři roky do vězení Jérome Kerviel poskytl ve středu rozhovor rozhlasové stanici Europe1, v němž mimo jiné uvedl, že ho banka obětovala. Société Générale se naopak nechala slyšet, že po makléřovi nechce, aby jí miliardy splácel.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Jerome Kerviel přichází k pařížskému soudu

Článek

Třiatřicetiletý Kerviel je podle úterního rozsudku vinný ze zpronevěry, zneužití počítačových údajů a z falšování. Makléř uvedl, že ho banka obětovala, že je zdrcený výškou trestu a že má pocit, jako by měl pykat za všechny. Jednoznačně stojí za tím, že nadřízení o jeho aktivitách věděli. Kerviel se chce proti rozsudku odvolat a s právníky chce vést obhajobu jinak.

Po rozsudku začaly sílit hlasy, aby banka Kervielovi náhradu škody odpustila. Dokonce mluvčí francouzské vlády Luc Chatel v tomto smyslu apeloval na banku, která by měla takovéto vstřícné gesto zvážit. Poukazuje se na to, že Kerviel jako konzultant na částečný úvazek nyní pobírá 900 eur (asi 22 086 korun) měsíčně, takže je nemožné, aby zpronevěřenou částku ve výši 4,9 miliardy eur (asi 120,2 miliardy korun) splatil. Kervielovi by totiž trvalo 177 000 let, než by dluh prostřednictvím svého platu uhradil.

Podle mluvčí Société Générale Caroline Guillauminové bude banka hledat konstruktivní řešení s ohledem na Kervielovu situaci. „Neexistuje, abychom takovou sumu požadovali od jednoho člověka,“ uvedla mluvčí, což si mnozí vysvětlují jako gesto odpuštění dlužné částky.

Na podporu Kerviela vznikají nové webové stránky a „fanouškovské“ skupiny na Facebooku. Uvažuje se o filmové adaptaci makléřova příběhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám