Hlavní obsah

Šéf MMF varoval před měnovou válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Pokud země využijí své měny na podporu domácího ekonomického růstu, ohrožují tím globální ekonomické oživení. Uvedl to výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn pro britský list Financial Times (FT). Podobné varování dal ve středu večer SEČ i americký ministr financí Timothy Geithner.

Článek

"Je jasné, že se začíná šířit myšlenka využití měny jako politické zbraně," uvedl Strauss-Kahn v komentáři zveřejněném na internetových stránkách FT. "Pokud se změní v akci, bude tato myšlenka představovat vážné riziko globálnímu ekonomickému oživení. Jakýkoli takový přístup by měl negativní a velmi škodlivý dlouhodobý dopad," dodal.

Jde o to, že největší ekonomiky světa se snaží, aby jejich měny byly slabé. Spojené státy tímto krokem chtějí eliminovat obrovský státní dluh, Japonsko chce vytvořit podmínky pro silnější hospodářský růst. Čína slabou měnou podporuje export. Ještě před apelem šéfa MMF s kritikou přišla Německá spolková banka (DBB). Vyvstává tak kacířská otázka, zda silné euro vlastně nepoškozuje Evropu.

Export z Evropy se v cílových zemích totiž stává dražší, ceny jejich zboží v Evropě naopak klesají. Zostřuje se konkurenční boj, Evropa se dostává do izolace.

V této souvislosti už začal francouzský prezident Sarkozy hovořit o nutnosti vytvoření „nového měnového řádu“ světa. Ve středu byl zahájen summit mezi Evropskou unií (EU) a Čínou. Čínský premiér na něm upozornil, aby EU přestala vyvíjet na jeho zemi tlak ohledně údajného podhodnocení čínské měny. Podle něj se hodnota jüanu bude postupně zvyšovat.

Je třeba tlačit na Čínu, tvrdí Geithner

Na Čínu a její snahu srážet kurs ve středu večer znovu poukázal americký ministr financí Timothy Geithner.  "Je to problém, protože když velké ekonomiky s podhodnocenými směnnými kurzy nedovolují zhodnocování měny, povzbuzuje to ostatní země k tomu, aby dělaly totéž," řekl Geithner v Brookings Institution.

Kongres USA dokonce proti zemi připravuje sankce. "Země, které vedou chronicky vysoké přebytky, musí přijmout politiku, která podpoří jejich domácí poptávku," řekl Geithner s odkazem na Čínu. "Amerika začíná více šetřit a země, které při svém růstu příliš spoléhají na export k nám, budou muset svou politiku změnit, jinak se zpomalí globální růst a všichni na tom budeme hůře," uvedl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám