Hlavní obsah

Radičová: Nelituji, že jsme Řecku nepůjčili

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská premiérka Iveta Radičová nelituje toho, že se Slovensko nepodílelo na srpnové záchranné půjčce zemí eurozóny Řecku. Sdělila to v rozhovoru pro britský deník Financial Times.

Foto: Marián Peiger , ČTK

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

„Je to založené na hodnotách. Nezměním svůj hodnotový systém,“ řekla Radičová s tím, že problém je na straně těch zemí, které se chovaly nezodpovědně.

Radičová uvedla, že by jen těžko vysvětlovala voličům, proč Slovensko půjčuje 816 miliónů eur (asi 20 miliard korun) Řecku, když se začíná realizovat program finančních reforem s cílem zredukovat deficit státního rozpočtu o 1,7 miliardy eur (asi 41,6 miliardy korun).

Připomněla, že půjčka Řecku prakticky odpovídá polovině slovenského redukčního plánu. „Pro mě to znamená, že bych musela zvýšit daň z přidané hodnoty na 23 procent,“ upozornila premiérka.

Podle britského deníku slovenská vláda dočasně zvýší daň z přidané hodnoty (DPH) z 19 na 20 procent a dojde k redukci mezd a počtu státních zaměstnanců.

Rozpočtového deficitu pod tříprocentní úroveň hrubého domácího produktu (HDP), která je podle Evropské unie (EU) maximální přípustnou hranicí, chce Radičová dosáhnout do roku 2013.

„Škrty byly nejobtížnějšími rozhodnutími v mém životě,“ uvedla premiérka. Na základě tohoto kroku bude mít mimo jiné 2600 vysoce postavených státních představitelů včetně prezidenta letos snížený plat o 24 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám