Hlavní obsah

Ekonomiku může zasáhnout další studená fronta a náraz do druhého dna

Právo, Jindřich Ginter

Západní ekonomiky čeká nová studená fronta, varují skeptičtí analytici. Jiní naopak přinášejí optimistické výhledy a věří, že u nich zůstane. Takže, jak to u analytiků většinou bývá, opět věští ze skleněné koule a s předpovědí ekonomického vývoje je to jako si vsadit šťastných deset. Obavy z tzv. dvojitého dna však mají reálný základ a jsou na místě.

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Generální ředitel Erste Group Andreas Treichl potvrdil pozitivní dlouhodobý odhad vývoje regionu střední a východní Evropy a zopakoval, že jeho skupina proto chce ještě více posilovat pozice ve východní části Evropské unie.

Saxo Bank ve svém ekonomickém výhledu na čtvrté čtvrtletí 2010 sice podle svých slov „respektuje rostoucí optimismus z předešlých měsíců vzhledem k silné výsledkové sezóně, ale stav americké ekonomiky na tyto výsledky stále vrhá stín.“ Očekává, že prodeje koncovým spotřebitelům zůstanou nadále slabé.

Přinese rok 2011 další problémy?

„Obáváme se, že přijde studená fronta, která v roce 2011 přinese další problémy. Investice jsou stále nedostatečné v důsledku slabého trhu s bydlením, problémy v jižní Evropě a ve většině rozvinutých ekonomik přetrvávají,“ tvrdí hlavní ekonom Saxo Bank David Karsbøl.

USA: jen pomalý růst a vysoká nezaměstnanost

Americká ekonomika během léta ztrácela sílu a šířily se v ní známky útlumu. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt USA stoupl v celoročním přepočtu jen o 1,6 procenta po tempu 3,7 procenta v prvních třech měsících a po 5,6 procenta na konci loňského roku. Klesají počty pracovních míst a míra nezaměstnanosti je téměř desetiprocentní.

Zisky zvyšují marže, ale musí přijít růst tržeb

Akciové trhy se spoléhají na to, že se impozantní tempa růstu zisků zaznamenaná v předchozích čtvrtletích udrží i nadále. Podle banky spočívá potíž v tom, že růst zisků pochází v současné době téměř výhradně ze zvyšování marží.

A jelikož zisky z produktivity mohou příjmy dotáhnout jen na určitou úroveň, musí na pomoc brzy přispěchat růst tržeb.

Banka předpokládá, že výdaje na státní a místní úrovni zůstanou v klesajícím trendu, jelikož politici usilují o vyrovnané rozpočty. Všeobecně se má sice za to, že recese skončila v létě 2009, ale na státní a místní úrovni je stále realitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám