Hlavní obsah

Ruský mobilní operátor VimpelCom se stane světovou pětkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Ruská telekomunikační společnost VimpelCom kupuje majoritní podíl v egyptské firmě Orascom Telecom a italskou společnost Wind Telecomunicazioni za celkem 6,6 miliardy dolarů (asi 118,2 miliardy korun). Spojením firem vznikne pátý největší mobilní operátor na světě s tržbami 23 miliard dolarů a 174 milióny zákazníků ve 20 zemích světa.

Foto: Natalie Behring, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Akvizice je zatím největší zahraniční dohodou, kterou uskutečnila ruská společnost. Předchozí rekord držela těžařská firma Norilsk Nickel, která koupila za 5,9 miliardy dolarů (asi 105,3 miliardy korun)  firmu LionOre Mining.

Orascom provozuje spolu s francouzskou firmou France Télécom největšího mobilního operátora v Egyptě podle počtu uživatelů Mobinil. Vlastní také operace v Alžírsku, Severní Koreji a několika asijských a afrických zemích. VimpelCom dodal, že operace v Egyptě a Severní Koreji jsou sice součástí dohody, tento majetek však má být ve třetím čtvrtletí 2011 ze skupiny oddělen do samostatné firmy. K nákupu alžírské divize Djezzy se pak musí ještě vyjádřit místní vláda.

Akcionáři VimpelComu by měli hlasovat o dohodě do konce letošního roku a dokončení dohody se má uskutečnit v prvním čtvrtletí 2011. VimpelCom je druhým největším mobilním operátorem v Rusku. Jeho majiteli jsou podle agentury Reuters ruská Alfa Group a norský Telenor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám