Hlavní obsah

Tabule hanby před obchody jako bič na nepoctivé obchodníky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Před slovenskými obchody s potravinami se možná objeví tabule hanby, které budou poukazovat na nepoctivost prodejců. „Finanční postihy se ukázaly jako neúčinné. Zvažujeme možnost zavedení tabulí hanby,“ potvrdil slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon (Most-Híd). Zavedení tabulí hanby byl jeden z předvolebních slibů strany Most-Híd.

Článek

Cílem ministerstva je mít na pultech zdravé a bezpečné potraviny. Na tabuli by měl být seznam nekvalitního zboží nebo zboží, které obchodník prodává způsobem odporujícím zákonu. Objeví se tam tedy například pečivo, pokud kontrola zjistí, že s ním prodavači špatně manipulují. Lidé by se měli dozvědět i to, že v prodejně byly zjištěny myši či jiní živočichové.

Mnoho lidí ale považuje nápad za nesmyslný. Simon připustil, že je značný rozdíl v umístění takové tabule před největší supermarket a před malé potraviny na vsi.

Zastává ale názor, že největším trestem pro nepoctivého obchodníka by bylo, kdyby zákazníka odradilo od návštěvy prodejny velké množství záznamů na tabuli hanby umístěné před vstupem do obchodu. „Půjde o sto metrů dál do druhého obchodu. To je pro obchodníka největší trest,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám