Hlavní obsah

Slovenští pivovarníci protestují proti zvýšení spotřební daně

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské pivovary varují před plánovaným zvýšením spotřební daně z piva. Pivovarníci se obávají, že trh s pivem klesne o desetinu a budou muset propouštět své zaměstnance. Zástupci největších slovenských výrobců piva to uvedli na pondělní tiskové konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slovenská vláda plánuje od března 2011 zvýšit spotřební daň na pivo. Po tomto kroku by mělo Slovensko nejvyšší spotřební daň na pivo ve střední Evropě, dokonce i ve srovnání s Rakouskem. „Není vyloučeno, že slovenské pivo bude levnější v zahraničí než doma. Může to spustit nákupní turistiku,“ varoval generální ředitel Pivovarů Topvar Andrew Highcock.

Pivovarníkům se nelíbí, že plánovaný krok vlády znevýhodňuje pivo vůči vínu, kde je spotřební daň nulová. „Cítíme se diskriminováni,“ uvedl ředitel Slovenského sdružení výrobců piva a sladu Roman Šusták.

Poslední skokové zvýšení daní v roce 2003 vedlo ke krachu sedmi malých pivovarů. Spotřeba piva na Slovensku tehdy klesla o 20 procent. Pivovarníci se obávají, že tento katastrofický scénář se bude opakovat.

Loni se na Slovensku vyrobilo 3,2 miliónu hektolitrů piva. Z České republiky se dovezlo 487 000 hektolitrů piva a z dalších zemí 200 000 až 250 000 hektolitrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám