Hlavní obsah

Klaus: Posílení finančního dohledu v EU je cesta k záhubě

Brusel
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se v pondělí před zahájením bruselského summitu evropských a asijských zemí opřel do posilování finančního dohledu, které EU nedávno prosadila. Prezident to označil za "cestu k záhubě".

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Evropská sedmadvacítka se přitom na posílení kontrolních mechanismů finančního sektoru dohodla teprve nedávno.

Tudy cesta nevede
prezident Václav Klaus k reformě finančního dohledu v zemích EU

"To je podle mého názoru cesta k záhubě. A já to kritizuji úplně stejně, jako to kritizuje naše centrální banka. Tudy cesta nevede," řekl Klaus českým novinářům před začínajícím summitem, kterého se zúčastní čtyři desítky zemí.

Novou podobu finančního dohledu v EU definitivně schválili 22. září europoslanci. Předtím jí daly zelenou členské země.

Reforma má podle zastánců zabránit opakování finanční krize z let 2008 a 2009. Kritici upozorňují, že národní státy ztratí část pravomocí a dohledu nad vlastními bankami na úkor unijních institucí.

Vládnutí nebo spolupráce?

Klaus se také svěřil, že není příznivcem globální nadnárodní vlády. "Samozřejmě každý ví, že já nejsem přívržencem globálního vládnutí. Já si myslím, že každá země si musí dát hlavně do pořádku své věci a nedá se to suplovat tím, že jim bude někdo shora nařizovat," řekl Klaus českým novinářům.

Pozastavil se i nad tím, jestli je vůbec třeba nějaké efektivnější vládnutí, kterému se bude věnovat i panel, v němž český prezident vystoupí.

"Já za prvé nemyslím, že je třeba efektivnější vládnutí. Vládnutí už implikuje, že někdo to chce odkudsi organizovat. Já myslím, že substance toho mého přístupu je v tom, jak jsem si to vystoupení nazval Global Governance, tedy globální vládnutí, or International Cooperation, nebo mezinárodní spolupráce?" řekl Klaus.

"Já jsem samozřejmě přívržencem mezinárodní spolupráce. Čím lepší, čím hlubší, čím přátelštější, samozřejmě tím lépe," uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám