Hlavní obsah

Praha je v rámci střední Evropy podnikatelský ráj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obchodníci považují Prahu stále za nejlepší místo pro podnikání ve střední Evropě. Na celém kontinentě si Praha drží v žebříčku oblíbenosti prodejců stejně jako loni 21. místo. Sdělila to poradenská společnost Cushman & Wakefield s tím, že průzkum se provádí mezi vedoucími pracovníky z 500 největších evropských firem.

Foto: Profimedia.cz

Pasáž Lucerna v Praze

Článek

V Praze plánuje v příštích pěti letech otevřít své zastoupení 24 firem, zatímco v loňském roce své expanzní plány potvrdilo 20 firem. "Na trhu je cítit mírný optimismus," uvedla vedoucí kancelářského týmu v Cushman & Wakefield Radka Novak s tím, že v plánech na další expanzi je na tom v regionu ale lépe Varšava.

Nejlepšími městy pro podnikání jsou podle žebříčku nadále Londýn, Paříž a Frankfurt nad Mohanem. Londýn si svou pozici na špici žebříčku drží od roku 1990, kdy byla studie poprvé zpracována. Za nejlepší lokality pro expanzi považují firmy Moskvu, Varšavu a Istanbul. Letos byla do hodnocení poprvé zařazena Bratislava. Manažeři ji velmi dobře hodnotí z hlediska nákladů na pracovní sílu, vládní podpory podnikání a nákladů na kanceláře.

"V Praze roste podle zástupců zahraničních firem kvalita pracovní síly, ale například v telekomunikacích máme co dohánět," sdělila Novak. V uplynulých dvou letech podle ní Česko v mnoha případech prohrálo boj o nově příchozí společnosti s Maďarskem, Rumunskem či Polskem. "Na vině je pravděpodobně dražší pracovní síla v ČR a chybějící státní pobídky," dodala odbornice.

Letos se hodnotilo 36 měst, a to podle řady kritérií, jako je například kvalita života, telekomunikace, přístup na trhy, dostupnost a kvalita pracovníků, náklady na kancelářské prostory nebo dopravní obslužnost.

Nejlepší evropská města pro podnikání
Pořadí v roce 2010 (2009)Město
1. (1.)Londýn
2. (2.)Paříž
3. (3.)Frankfurt
4. (5.)Brusel
5. (4.)Barcelona
6. (8.)Amsterdam
7. (9.)Berlín
8. (6.)Madrid
9. (7.)Mnichov
10. (15.)Düsseldorf
21. (21.)Praha
24. (23.)Varšava
30. (26.)Budapešť
32. (–)Bratislava
Zdroj: Cushman & Wakefield

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám