Hlavní obsah

Obchod s komerčními nemovitostmi by se měl koncem roku probudit

Novinky, pit
Praha

Celkový objem investic na českém trhu komerčních nemovitostí dosáhl ve třetím čtvrtletí tohoto roku 41 miliónů eur (asi jedna miliarda korun), což je 76procentní propad ve srovnání s předchozím čtvrtletím 33procentní propad se stejným obdobím roku 2009. Informovala o tom poradenská společnost DTZ s tím, že v posledním čtvrtletí se dá očekávat zvýšená aktivita na investičním trhu.

Článek

„Očekáváme, že letošní poslední čtvrtletí vykáže výraznější aktivitu s transakcemi v různých stádiích vyjednávání o celkovém objemu přesahujícím 250 miliónů eur. Půjde převážně o obchodní centra a kanceláře v Praze,“ uvedla Lenka Šindelářová, analytička DTZ.

Od začátku roku byly uzavřeny investiční transakce v celkové hodnotě 289 miliónů eur (asi sedm miliard korun), což je 130procentní nárůst v porovnání se stejným obdobím 2009.

DTZ očekává, že konečná výše investic by měla letos dosáhnout 500 až 600 miliónů eur (asi 12,2 až 14,6 miliardy korun), což by znamenalo nárůst 11 až 33 procent oproti loňsku, avšak 44 až 50procentní propad vůči roku 2008.

Transakce hlavně v Praze

Ve třetím čtvrtletí byly uzavřeny čtyři investiční transakce. Prodej tří kancelářských budov v Praze představoval 72 procent z celkového objemu investic.

Dvě transakce proběhly na Praze 5: rakouský Immorent prodal Avenir Office Park budovu E rakouskému fondu Hypo Real za přibližně 15 miliónů eur (asi 366,4 miliónu korun) a developer Mayfield prodal administrativní budovu Galerie Louvre španělskému investičnímu fondu Azora za 10 miliónů eur (asi 244,3 miliónu korun).

Administrativní budova EBC v Holešovicích na Praze 7 byla prodána českému investorovi za zhruba čtyři milióny eur (asi 97,7 miliónu korun). Aktivní byl opět tuzemský investor CPI. Koupil čtyři objekty se supermarkety Billa v Praze, Kolíně a Zlíně v hodnotě 11,6 miliónu eur (asi 283,4 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám