Hlavní obsah

U Českých Budějovic začala fungovat další velká solární elektrárna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

U Ševětína na Českobudějovicku se otevřela další velká solární elektrárna. Měla by mít výkon asi 30 megawattů. První část elektrárny by k síti měla být připojena během října, další v následujících měsících. Elektrárnu otevřela společnost ČEZ.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Solární panely stojí zabírají kolem 60 hektarů. Jeden je u obce Ševětín, druhý u sousedních Drahotěšic.

Energetická společnost plánuje do konce roku otevřít elektrárny s výkonem kolem 107 megawattů. Bude se na ně vztahovat výhodná výkupní cena elektřiny.

Foto: Novinky

"Na jihu Čech máme několik menších elektráren, jejich výkon se pohybuje v jednotkách megawattů, podotkl mluvčí ČEZ pro obnovitelné zdroje Martin Schreier.

Vyšší ceny elektřiny

Kvůli boomu solárních elektráren, která mají záruky vysoké výkupní ceny od státu, poroste od ledna cena elektřiny. ČEZ sám růst odhadl asi na 20 procent, Energetický regulační úřad růlst vypočítal  na 12 až 13 procent. [celá zpráva]

Vláda už výhodné ceny zastavila. Podle ní by se měly podporovat jen solární panely na střechách, které vyrábějí energii pro konkrétní budovu, nikoliv velká solární pole.

Největší solární elektrárnou v ČR je ta u Vepřeku na Mělnicku. Byla otevřena před několika týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám