Hlavní obsah

Podle analytiků růst české ekonomiky v příštím roce zpomalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst tuzemské ekonomiky bude v příštím roce nižší než letos. Shodují se na tom analytici s tím, že hlavním důvodem zpomalení růstu budou úsporná opatření vlády a vývoj v zahraničí. Letos by měla ekonomika podle odhadů růst zhruba dvouprocentním tempem, příští rok kolem 1,7 procenta.

Článek

V hlavních světových ekonomikách analytici nepředpokládají recesi. Vývoj je ovšem podle nich velmi nejistý a růst zřejmě zpomalí.

"Nejdůležitější pro českou malou otevřenou ekonomiku však bude vývoj v eurozóně," uvedl analytik Komerční Banky Jiří Škop. Ta podle něj příští rok poroste o 1,3 procenta. "Opětovnou recesi prozatím nepředpokládáme, nicméně rizika směrem k ochlazení globálního růstu stále existují," dodal.

Úsporná opatření vlády pak podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské sice zemi přinesou pozitivní hodnocení od ratingových agentur, na druhou stranu přispějí významně k zpomalení růstu. "Podle našich výpočtů to oslabí ekonomický růst o 0,8 procentního bodu," uvedla. Samotný růst pak bude podle ní tažen exportem.

Analytici přitom ve svých odhadech vycházejí z toho, že vláda omezí výdaje na spotřebu, investice, mzdy i sociální dávky. Zároveň počítají i se zvýšením nižší sazby daně z přidané hodnoty. Premiér Petr Nečas přitom tento týden uvedl, že v souvislosti s důchodovou reformou by mohla nižší sazba DPH stoupnout z deseti až na 17 procent.

Specifickým faktorem, který ovlivní vývoj ekonomiky v letošním a příštím roce je podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška výstavba slunečních elektráren. Zatímco letos podle něj mohou investoři do výstavby těchto zařízení investovat až 60 miliard korun, příští rok kvůli vládou přijatým opatřením na omezení rozvoje solárních elektráren investice téměř ustanou.

Česká národní banka podle srpnové prognózy odhaduje růst tuzemské ekonomiky v letošním roce na 1,6 procenta. Pro příští rok předpovídá zlepšení na 1,8 procenta. Podle odhadů ministerstva financí čeká letos ekonomiku růst o 1,6 procenta, příští rok MF počítá s růstem hrubého domácího produktu o 2,3 procenta.

Odhady finančních institucí k vývoji HDP  v roce 2010 a 2011
Instituce20102011
UniCredit Bank2%1,9%
Raiffeisenbank1,7%1,5%
Komerční banka2%1,7,%
Česká spořitelna1,8%1,7%
Zdroj: finanční instituce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám