Hlavní obsah

Sdružení varuje před mikrovlnkami, které se roztopí až na 120 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři zvlášť nebezpečné spotřebiče odhalilo testování kombinovaných mikrovlnných trub, jež jsou běžně dostupné na českém trhu. Jedná se přístroje s označením DeLonghi MW 500, Candy CMG 9423 DS a Samsung CE107B. Tyto mikrovlnky mohou svému uživateli způsobit vážné popáleniny nebo kvůli nim může v domácnosti vzniknout požár. Na riziko upozornil časopis Test.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

U nebezpečných mikrovlnek dochází k přehřívání horního pláště spotřebiče, jehož teplota pak může přesahovat i sto stupňů Celsia.

Praktické testy ověřovaly u kombinovaných mikrovlnných trub funkci grilování a horký vzduch. Po několika minutách vystoupaly teploty horního pláště u tří z testovaných přístrojů na neobvykle vysoké hodnoty. Po půl hodině grilování naměřili testovatelé na povrchu mikrovlnky DeLonghi 107 stupňů, Candy 121 stupňů a u Samsungu dokonce 127 stupňů. Plášť poslední jmenované trouby měl po hodině od spuštění funkce horký vzduch120 stupňů.

"Uživateli tak hrozí nepříjemné popáleniny v případě, že by na rozpálenou troubu sáhl a zároveň je tu i potenciální riziko vzplanutí předmětů, které by se na troubě nacházely," varovali zástupci občanského sdružení TEST, které zkoušky provedlo. Jeho zástupci doporučují jmenované modely trub nekupovat a chystají s eo rizicích informovat Českou obchodní inspekci.

Firma Samsung se proti výsledkům testům ohradila. Sdružení prý vybralo k testu vadný kus. Testovaný typ CE107B se podle zástupců firmy navíc neprodává na českém trhu. Na něm se prodává adekvátní, nikoliv totožný model CE107V.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám