Hlavní obsah

Vznikly největší aerolinky světa United Airlines

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Americké letecké společnosti UAL a Continental Airlines v pátek oficiálně završily dohodu, kterou se ustavila největší letecká společnost na světě. Nový přepravce vzniklý spojením v hodnotě 3,17 miliardy dolarů (asi 56,4 miliardy korun) převzal jméno United Airlines.

Článek

Nová holdingová firma nese název United Continental Holdings a v pátek se s jejími akciemi začne obchodovat na burze v New Yorku pod symbolem UAL. Vedení předpokládá, že sloučením bude nový podnik moci do roku 2013 ušetřit jednu až 1,2 miliardy dolarů ročně.

UAL a Continental oznámily plány na spojení formou výměny akcií v květnu. Evropská komise (EK) schválila dohodu v červenci a o měsíc později ji posvětilo i americké ministerstvo dopravy. Akcionáři obou společností odsouhlasili sloučení v polovině září.

Nová společnost s ročními tržbami přes 29 miliard dolarů bude sídlit v Chicagu. Řídit ji bude šéf Jeff Smisek a létat má do zhruba 370 destinací. United byly doposud třetím největším přepravcem v USA podle objemu přepravy a Continental Airlines čtvrté největší americké aerolinie. Nová firma odsune ne druhou příčku dosavadní jedničku, americkou společnost Delta Air Lines, která svoji pozici získala v roce 2008 spojením s konkurenční firmou Northwest Airlines.

Za fúzí stojí ekonomická situace

Spojením Continentalu a United zůstanou ve Spojených státech tři velké letecké společnosti s mezinárodní přepravou, a to nově spojená United, Delta a American Airlines. US Airways také létají do zahraničí, ale loni jejich mezinárodní letecká přeprava byla jen třetinová ve srovnání s American.

Slučování leteckých společností je v poslední době velmi časté. Hospodaření aerolinií těžce poškodila globální ekonomická recese, navíc letecké přepravce trápí nestabilní ceny pohonných hmot, konkurence nízkonákladových firem a vysoká kapacita na trhu. Spojením se tak snaží co nejvíce snížit své náklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám