Hlavní obsah

Užívání nebezpečného přípravku pro sportovce může způsobit závratě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala a nařídila stáhnout z českého trhu americký potravinový přípravek určený pro zvláštní výživu sportovců Muscletech Cryotest. Podle ní přípravek mimo jiné obsahuje farmakologickou látku yohimbin, jejíž používání je vázáno na lékařský předpis.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Užívání alkaloidu yohimbin bez doporučení lékaře může podle odborníků způsobit návaly krve do hlavy, závratě nebo srdeční potíže.

"Do České republiky přípravek přes Polsko dovezla a zde distribuovala společnost Redam ze Smržic," uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Podle ní bylo do Česka dovezeno 24 balení, tedy 4032 kapslí. "Pokud mají spotřebitelé tento výrobek doma, inspekce nedoporučuje jeho konzumaci," varovala Šmídtová.

Při výrobě kapslí podle ní bylo navíc použito barvivo erytrosin E 127, které sice patří mezi povolená barviva, ale do uvedeného typu potraviny jej používat nelze. Výrobek také postrádal česky psané informace o složení.

Preparáty obsahující alkaloid yohimbin jsou vyrobeny z kůry stromu bujarník johimbe, který roste ve střední a západní Africe. Látka snižuje krevní tlak a rozšiřuje cévy, zejména v oblasti pánve. Používá se jako afrodiziakum a k léčbě impotence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám